Om Lyø

  • Boliger til salg

    På Lyø er der ofte et hus eller to til salg. På knappen herunder kommer du direkte til Boliga’s hjemmeside og kan læse mere om huse til salg på øen.

  • Kort over Lyø

  • Fakta om øen

    Lyø er 6 km2 stor og er den vestligste ø i det sydfynske øhav. Omtrent 80 mennesker bor på øen året rundt, og øen har mange aktive flexbolig- og sommerhusejere, der engagerer sig i øens liv.

    Selvom vi ikke er så mange, har øen et levende samfund med et rigt foreningsliv og deraf masser af aktiviteter året rundt. I vinterhalvåret har vi fællesspisning en gang om måneden, hvor vi skiftes til at lave maden. Vi har også “syng sammen”, hvor vi mødes en onsdag aften og synger. Der er også en nørkleklub, som mødes om eftermiddagen for at lave håndarbejde, drikke kaffe og hygge sig, samt en gåklub der går daglige ture.

    På Damgården, øens forsamlingshus, spilles der billard flere gange om ugen, og bag kirken ligger en god petanquebane. Hvis der skal mere sved på panden, er der også en fodbold- og beachvolleybane. Herudover har de mange forskellige foreninger også jævnlige møder og aktiviteter, ligesom flere øboere i sin fritid går på jagt, ror kajak mv.

  • Øens historie

    Lyø har en helt unik historie, der strækker sig helt tilbage til bondestenalderen. Øen bærer stadig præg af datidens liv, hvor eksempelvis Klokkestenen stammer fra. Frem til i dag er der sket mange skelsættende ting på øen, ligesom øens befolkning har udmærket sig en smule rebelsk. Fx blev Valdemar Sejr taget til fange under en jagt på øen i 1223, og i 1535 blev 24 oprørske bondefamilier fra Lolland sendt til Lyø for at leve. Og vidste du, at der er en vis sandsynlighed for, at Odysseus kom fra Lyø…?

  • Traditioner

    På Lyø går vi højt op i at bevare vores gamle traditioner. Det skyldes nok, at vi er et meget originalt samfund, og mange af vores beboere kan spore deres slægter hele 16 generationer tilbage på øen.

    Mange af vores traditioner har med kirken at gøre. I Lyø Kirke sidder mænd og kvinder opdelt. Kvinder til venstre og mænd til højre. På alterdugen findes de traditionelle Lyø-broderier, og samme kan man se på puderne på bænkene. Når der er begravelse, lægger vi blomster på den rute, rustvognen kører, og så går vi efter rustvognen ned til kirken.

    Når det bliver fastelavn, går børnene selvfølgelig ud og rasler. Men faktisk går de voksne også fastelavn – men om aftenen. Her gælder det om at klæde sig ud til komplet ukendelighed, og så går vi rundt og besøger hinanden.

    Til Grundlovsdag har vi en tradition med at mødes ved Klokkestenen om aftenen. Vi fejrer naturligvis også Sankt Hans sammen, oftest ved et stort fælles bål på stranden, hvor vi spiser, skåler og synger.

    På Lyø behøver der dog ikke være en mærkedag eller årsag til at mødes ofte. Der er også mange af øboerne, der mødes ved købmanden hver dag klokken 17 til et lille ”møde,” hvor vi vender dagens begivenheder og kommer hinanden lidt ved.